ОУ "Отец Паисий"
Основно училище в град Варна
Основно меню

ДЕН НА ЕВРОПА 

На 9 май отново отбелязахме Денят на Европа с проучване, изготвяне на карта с ресурси, викторина и много игри.

ВЕСЕЛ ВЕЛИКДЕН

И тази година всички ученици се включиха в традиционната Великденска работилница.

   

Световният ден на книгата и авторското право

     Световният ден на книгата и авторското право  е празник за насърчаване на удоволствието от книгите и четенето. Всяка година на 23 април по целия свят се провеждат тържества, за да се признае обхватът на книгите - връзка между миналото и бъдещето, мост между поколенията и между културите. По този повод ЮНЕСКО и международните организации, представляващи трите основни сектора на книжната индустрия - издатели, книготърговци и библиотеки, избират световна столица на книгата за една година, за да поддържат, чрез собствени инициативи, импулса на честванията на Деня. Тази година  центърът на книгите е Страсбург (Франция) - Световна столица на книгата на ЮНЕСКО. Т Избраната тема е „Четем нашия свят“, а под това мото ще бъдат проведени близо 250 събития и дейности, които започват през април. 

23 април е символична дата в световната литература. Това е датата, на която са починали няколко видни автори, Уилям Шекспир, Мигел де Сервантес и Инка Гарсиласо де ла Вега. Тази дата е била естествен избор за Генералната конференция на ЮНЕСКО, проведена в Париж през 1995 г., за да отдаде световна почит на книгите и авторите на тази дата, насърчавайки всеки да има достъп до книги.

В ОУ "Отец Паисий" - Варна се проведоха редица инициативи - вече грамотните първокласници четоха любими приказки на децата в подготвителната група, 2-4 клас четоха заедно в училищната библиотека, а най-големите събираха цитати от "Малкият принц".

     

Ден на европейските автори 2024 

Второто издание на Деня на европейските автори ще се проведе на 25 март 2024г. във всички 40 държави от Творческа Европа .

Събитието се състои от следните дейности:

  1. събития за четене в училища, библиотеки и книжарници
  2. турне на европейски автори
  3. конференция за европейското измерение на насърчаването на четенето

В училище най-големите четоха любими приказки на най-малките деца от предучилищната група, учениците от 1-4 клас организираха приказен куиз.В училищната библиотека учениците от пети и шести клас мизминаха пътя от "Съдбата на патенцето в птичия двор" на Х. К. Андерсен до творчеството на Бранислав Нушич, а накрая поставиха акцент върху произведения, посветени на Леонардо Да Винчи. 

          

     На 22 март 2024г. първокласниците подариха на своите родители, учители и гости незабравими мигове с тържеството, посветено на буквите.  Малчуганите показаха колко много неща са научили под ръководството на класния си ръководител г-жа В. Минева.

 

 

                                                  

18 март 2024

Всяка година Земята дава милиарди тонове природни ресурси и в един момент, в не много далечното бъдеще, те ще се изчерпят. Ето защо трябва да помислим отново за това, което изхвърляме – виждайки не отпадъци, а възможности.

Последното десетилетие беше най-горещото в историята и сега сме изправени пред климатична криза с несравними размери. Ако не направим значителни и бързи промени, ще станем свидетели на продължаващо покачване на глобалните температури, топене на ледените шапки, горящи континенти и бързо обезлесяване.

Това пряко засяга човечеството с нарастваща бедност, имиграция от разселени общности, загуба на работни места, пустеещи планини и изчезване на естествени местообитания. Имаме силата да направим трайни промени, за да се борим с това и с признаването на рециклирането в Целите за устойчиво развитие на ООН до 2030 г. вече виждаме много хора, правителства и организации да предприемат директни действия в подкрепа на глобалната зелена програма.

Рециклирането е ключова част от кръговата икономика, която помага да защитим нашите природни ресурси. Всяка година „Седмият ресурс“ (рециклируеми материали) спестява над 700 милиона тона емисии на CO2 и се предвижда това да се увеличи до 1 милиард тона до 2030 г. 

Глобалният ден на рециклирането беше създаден през 2018 г., за да помогне да се признае и отпразнува важността на рециклирането за запазването на нашите ценни първични ресурси и осигуряването на бъдещето на нашата планета. Това е ден, в който светът трябва да се обедини и да постави планетата на първо място.

Мисията на Глобалния ден на рециклирането, определена от Global Recycling Foundation, е двойна:

1. Да каже на световните лидери, че рециклирането е просто твърде важно, за да не бъде глобален проблем, и че спешно е необходим общ, обединен подход към рециклирането.

2. Да помоли хората по цялата планета да мислят за ресурсите, а не за отпадъците, когато става въпрос за стоките около нас – докато това не се случи, ние просто няма да присъдим на рециклираните стоки истинската стойност и да ги пренастроим, които заслужават.

Глобалната фондация за рециклиране обяви темата на Глобалния ден на рециклирането през 2024 г. като #RecyclingHeroes. 

Ето и нашите герои 

 

На 7 и 14 март 2024г. гостуваха кариерните консултанти от ЦПЛР-ЦКО - Варна  и запознаха учениците от 6 и 7 клас с възможностите за тяхното бъдеще и изборът, който им предстои.

За 8 март най-малките ученици от 1 клас отправиха поздрав с изложба на портрети на своите майки.

На 5 март 2024г. се проведе лекция "Пубертет" с момичетата от 5 и 6 клас. 

На 1 март 2024г. Баба Марта върза мартенички на всички в училище.

Ден против тормоза в училище

     И тази година ОУ „Отец Паисий“-гр.Варна отбеляза Деня на розовата фланелка на 28.02.2024г. Вече стана традиция последната сряда на февруари учениците да получават брошури, стикери, розови балони и др. свързани с международната инициатива.

    Историята на Деня на розовата фланелка започва в Канада през 2007г. Инициатори са двамата ученици Дейвид Шепърд и Травис Прайс. На този ден те се обличат в розово, за да изразят своето отношение към тормоза и насилието в училище, на които са станали свидетели при откриването на учебната година в тяхното училище. Тогава те  били  силно  потресени  от  една  случка  –  по-големи  ученици  се  подигравали  и тормозили  един  деветокласник,  който  бил  облечен  с  розово  поло.  Момчето  не издържало на подигравките и започнало да плаче. Впечатлени от видяното, още на другия ден те закупили и раздали на съучениците си петдесет розови фланелки. Така искали да изразят своята подкрепа за тормозения ученик.

     През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия Гордън Кембъл обявява 27 февруари за ден срещу тормоза в училище. На следващата година на 25 февруари 2009 г. също много ученици честват този ден идвайки в училище по розови тениски и други розови дрехи, на които пише: "Тормозът спира тук" и "Ден на розовата фланелка".

     Скоро инициативата на канадските ученици се подема и от хиляди училища по целия свят и през 2011г. около 1 млн. ученици от над 25 страни отбелязват този ден.

     В  България  е  отбелязан  за  първи  път  на  29  февруари  2012 г.  по инициатива на Фондация "Човек Плюс", като част от програма за мониторинг и превенция на насилието в училище.

На 19 февруари 2024г. почетохме делото на Апостола.

 

На 22 декември всички се включиха в Коледно шоу с много музика, танци и подаръци.

На 18 декември 2023г. във физкултурния салон на училището се проведе приятелска среща на отборите по футбол при ОУ "Отец Паисий" - Варна и ОУ "Св. Ив. Рилски" - Варна. Срещата беше тържествено открита от духовия оркестър и мажоретките на гостите. Домакините (с треньор Гергана Ефтимова) извоюваха победа с 3:0 и получиха медали и купа. Събитието се осъществи по НП "Зедно в изкуствата и спорта".

На 18 декември 2023г. ни гостува ДКТ "Дора Габе" - Добрич с пиесата "Търси се приятел". Специален гост беше Дядо Коледа.

На 6 декември 2023г. учениците от II клас участваха в коледното тържество на ОДК - Варна в Младежки дом.

     

 През месец ноември 2023г. учениците от II клас  участваха в кампанията “Безопасен интернет” на издателство „Клет България” в партньорство с Националния център за безопасен интернет и Yettel. Целта бе да се повиши информираността на децата за рисковете в онлайн пространството и да им покаже начини за справяне с тях. Уроците са разработени по интересен и увлекателен начин, и включват интерактивни упражнения и кратки анимирани видеа с полезна информация и съвети. Учениците, преминали през обучението “Правила за комуникация и поведение в Интернет” , придобиха знания и умения по важни основни точки – къде се крият опасностите онлайн, как да ги различават, как да реагират в конкретни ситуации, към кого да се обърнат за помощ, както и развиха своята дигитално-медийна грамотност.

             

Първият „Ден на четенето” в България  се проведе на 17 ноември 2023 година, а инициативата е на фондация “Четене”, която се реализира в сътрудничество с фондация „Детски книги“ и Сдружение „Книги и четене“ и подкрепата на Stiftung Lesen (Фондация „Четене“), Германия.

Мото на кампания е “Четенето дава възможности!” и основното послание, което носи е, че четенето е в основата на функционалната грамотност.

Учениците от ОУ "Отец паисий" се включиха в кампанията с четене "от какак и батко" на любими детски книги.

На 16 ноември отбелязахме Международният ден на толерантността

През 1996 година, Общото събрание на ООН призовава страните членки, да почитат датата за ден на толерантността, като с дейности да разпространяват идеята за разбирателство между народите. На тази дата през 1995 година, държавите-членки на ЮНЕСКО приемат Декларацията за принципите на толерантността. ООН поставя началото на кампания за разпространение на равенството, подобряването на условията на живот, отричането на дискриминацията.
Толерантност означава уважение, приемане и разбиране на богатото многообразие от култури в нашия свят, на нашите форми на самоизява и способите за проява на човешката индивидуалност. Нея я подпомагат знанията, откритостта, общуването и свободата на мисълта, съвестта и убежденията.
Толерантност – това е хармония в многообразието. Това не е само морален дълг, но и политическа и правна потребност.
Толерантност – това е добродетел, която прави възможно достигането на мира и способства за замяната на културата на войната с културата на мира.

Учениците от начален етап представиха изложба във фоайето на училището, а група ученици от 6 клас се включиха с рубрика в училищното радио.