ОУ "Отец Паисий"
Основно училище в град Варна
Основно меню

БДП

 

2023 / 2024 учебна година

 

ПЛАН НА КОМИСИЯТА ПО БДП, ГРАЖДАНСКА ЗАЩИТА И ОХРАНА НА ТРУДА

ПЛАН ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА УЧЕБНИЯ ПРОЦЕС ПО БДП

УЧЕБНА ПРОГРАМА ПО БДП

 

 

Колко е опасен алкохолът зад волана?

Коланът спасява животи

Колко опасни могат да са няколко секунди с поглед в телефона

Как да намалим риска от ПТП?

Как да се движим безопасно?


 

ВНИМАНИЕ, ПРОЧЕТИ! 

Деца-пешеходци

Децата като участници в пътното движение са предимно пешеходци. Това налага даването на специална информация и съвети за тяхната безопасност.

Децата трябва да пресичат на безопасни места като пешеходни пътеки тип "зебра" (със светофари), подлези, пешеходни надлези и мостове, пешеходни острови в пътното платно, или на място далеч от паркирани автомобили.

Безопасни маршрути до училище

Много злополуки с деца стават по пътя към и от училище. Рискът се повишава за учениците, които напускат основното училище и започват средното си образование. Тогава е възможно за пръв път да трябва сами да пресичат оживени булеварди.

Ето някои съвети как да научите детето си на безопасно движение:

  • покажете му най-безопасния маршрут до училище. Това обикновено е този с най-спокоен трафик и най-малко улици за пресичане
  • научете го да ходи по тротоара, а не по платното
  • научете ги да не играят с играчка докато ходят, защото може да я изпуснат на платното и да се втурнат, за да си я вземат
  • обяснете му за какво да внимава докато върви и го научете при пресичане да спазва простите правила: спри на бордюра, погледни наляво, после надясно, после пак наляво, ослушай се дали не приближава кола. Чак тогава премини!
  • напомняйте му, че трябв да пресича на светофар само когато свети зеленият сигнал
  • разяснете му опасностите при пресичане измежду спрели автомобили
  • служете му за пример!

Видимост = безопасност
Много злополуки с пешеходци стават поради това, че водачите не могат да ги видят докато не стане прекалено късно. Този проблем е още по-сериозен през нощта и при лошо време.
Ако носите подходящо облекло, ще увеличите шанса да бъдете видян навреме. Такова облекло е с ярки цветове и флуоресцентни елементи за през деня и отразителни елементи за нощта. Отразителни елементи се продават под формата на самозалепващи се ленти, които лесно могат да се прикрепят към дрехи и училищни чанти.

Скейтборд и ролери

Скейтбордът, ролерите и скутерите (тротинетки) са много приятен начин за придвижване. За сметка на това те не са безопасни. Те са нестабилни и могат да бъдат заплаха както за този, който ги управлява, така и за околните. Многократно по-опасни са, ако ги управлява неопитен човек.
Поради това се препоръчва скейтборд, ролери и тротинетки да се карат в паркове и градини, и никога по улицата. Трябва да се избягват много оживените места и да се внимава за другите пешеходци, особено за малки деца и възрастни хора.

В автомобила

Млади водачи

Ти си млад, току-що си се научил да шофираш и си на пътя.

ВНИМАВАЙ! ИМА ВЕРОЯТНОСТ ДА ПОПАДНЕШ В КАТАСТРОФА!

Всеки ден по пътищата на Република България при катастрофи пострадват средно 6,3 души между 15 и 24 г.
През 2004 г. са били убити 154 и ранени 2149 младежи. Често ранените при катастрофи остават инвалиди за цял живот, а за тях той тепърва започва! Други, ако са виновни за причиняването на катастрофа, могат да бъдат наказани от съда с лишаване от свобода (затвор) или изпращане във възпитателно училище.

Поведението зад волана на младите водачи е особено. Те са склонни да поемат по-големи рискове, например шофиране с несъобразена скорост, под въздействието на алкохол и наркотици. Затова е добре предварително да знаят какво поведение да избягват.

Скорост

СКОРОСТТА УБИВА! Не е задължително да нарушаваш законовото ограничение на скоростта, за да причиниш нечия смърт!
Шофирането с несъобразена скорост, особено в градска среда, може да има смъртоносни последици за пешеходци, колоездачи и връстници на ролери, скейтбордове, скутери (тротинетки) и така нататък.

Законите предвиждат неопитните водачи в продължение на две години след получаването на документа си за правоуправление (шофьорска книжка) да разполагат само с 27 контролни точки в талона си. Тази разпоредба има две цели - да възпита младите шофьори в отговорно шофиране, и ако не успее дапостигне тази цел, да отнеме правото на управление по-скоро, преди даденият водач да е нарушил многократно правилата за движение.

Алкохол и наркотици
Всички знаем, че след купон е най-удобно да се прибереш у дома с колата, нали? Ако не си пил алкохол на купона проблем няма. Но ако си пил - това вече е опасно. Няма значение колко - алкохолът въздейства на бързината на реакциите ти, на зрението ти, на съобразителността ти. Изводът: винаги е по-добре да си вземеш такси, за да се прибереш. Колата можеш да си я вземеш от мястото на купона и на другия ден.
Когато си на купон, най-вероятно си с приятели. Бъди истински приятел и възпри другите, които искат да си тръгнат кола след като са пили.

А що се отнася до наркотиците, те и шофирането не са съвместими! Карането под въздействие на наркотици също е опасно за твоя живот, за живота на тези, които возиш и тези, които е възможно да блъснеш.

Деца

При произшествие с едва 50 км/ч, дете, което не е обезопасено със специална система или с колан, ще бъде изхвърлено напред със сила, от 30 до 60 пъти по-голяма от собственото му тегло. Силата ще подхвърля детето из колата, като наранява него и останалите пътници.

Също така не е безопасно детето да се държи в скута на родителя. При произшествие детето може да бъде смазано между тялото на родителя и вътрешността на превозното средство. Дори и да ползвате колан, силата на инерцията ще изтръгне детето от ръцете Ви.

Също толкова опасно е да опашете себе си и детето си едновременно с обезопасителен колан.

Обезопасителни системи

Най-безопасният начин за превоз на деца в автомобил е специалната детска седалка, предназначена за теглото и размерите на даденото дете.

В момента българското законодателство задължава родителите да поставят в автомобила специална седалка, в която да превозват децата си. (вж. членове 137б - чл. 137д от Закона за движението по пътищата)

Новородените и децата до 1 г. Трябва да пътуват в седалки, които в автомобила са поставени с лице обратно на посоката на движение. Този вид седалки може да се постави както на задната, така и на предната седалка на автомобила. Когато в автомобила са инсталирани предпазни въздушни възглавници (airbag), трябва да се консултирате с ръководството за употреба на автомобила или с търговеца на автомобила относно специални предпазни мерки при използване едновременно на поставени обратно на посоката на движението детски седалки и въздушни възглавници.

Децата между 1 и 4 години трябва да пътуват в седалки, които са снабдени със специални ремъци. Тези ремъци опасват здраво детето. За безопасното прикрепяне на детската седалка към задната седалка на автомобила се използват фабрично инсталираните колани на автомобила.

След 4-годиша възраст докато детето достигне височина от 1,50 м., то трябва да ползва фабрично инсталираните предпазни колани на автомобила заедно със специална повдигаща седалка. Причината за това е, че предпазните колани са проектирани за хора, по-високи от 1,50 м. Ако детето е по-ниско и не ползва повдигаща седалка, самият колан може да нарани детето Ви.

 

2022/ 2023 учебна година

ПЛАН НА КОМИСИЯТА ПО БДП, ГРАЖДАНСКА ЗАЩИТА И ОХРАНА НА ТРУДА

ПЛАН ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА УЧЕБНИЯ ПРОЦЕС ПО БДП

УЧЕБНА ПРОГРАМА ПО БДП

 

2021/ 2022 учебна година

ПЛАН НА КОМИСИЯТА ПО БДП, ГРАЖДАНСКА ЗАЩИТА И ОХРАНА НА ТРУДА

ПЛАН ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА УЧЕБНИЯ ПРОЦЕС ПО БДП

УЧЕБНА ПРОГРАМА ПО БДП

 

2020 / 2021 учебна година

ПЛАН НА КОМИСИЯТА ПО БДП, ГЗ И ОХРАНА НА ТРУДА

ПЛАН ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА УЧЕБНИЯ ПРОЦЕС ПО БДП

УЧЕБНА ПРОГРАМА ПО БДП