ОУ "Отец Паисий"
Основно училище в град Варна
Основно меню

 

* 2023 година *

70 дейности за 70 години юбилей

ОУ "Отец Паисий" - Варна,  1953г.

 

Списък на планирани и проведени мероприятия за 2023 година - ТУК

  

ДЕН НА ЕВРОПА

На 09.05.2023г. отбелязахме Денят на Европа със състезание по английски език, пъзел предизвикателства и 2 онлайн срещи с над 15 училища и детски градини от Италия, Полша, Турция, Румъния и Северна Македония.

РЕЦИКЛИРАНЕ

За поредна година всички ученици и учители се включиха активно в кампанията "Аз вярвам и помагам" и предадоха 42 кг капачки.

 

 

 ГОЛЯМОТО ЧЕТЕНЕ

На 28.04.2023г. учениците от 1- 3 клас  заедно четоха и рисуваха като отбелязаха  130 години от рождението на Елисавета Багряна. 

 

СПОРТ

На 22.04.2023г. момичетата от 4 клас взеха участие във Великденския турнир по баскетбол, организиран от ЖБК "Черно море" и община Варна.

 

в очакване на Великден...

27.03.2023 * Day of European Authors

     

На 27.03.2023г. от 11:30 в училищната библиотека учениците от 1-4 клас взеха участие в инициативата Ден на европейските автори. Специален гост на събитието беше Нуша Роянова - илюстратор, писател, графичен дизайнер и  издател. Заедно всички се потопиха в магията на книгата "Лекът на баба", а най-любознателните си тръгнаха с книжка с автограф от автора.
 

Денят на европейските автори е инициатива на Европейската комисия, ръководена от комисар Мария Габриел, за да свърже отново по-младите поколения с четенето на книги и да им помогне да открият многообразието на европейската литература.В този ден се организираха паралелно  следните дейности:

  1. сесии за четене в училищата
  2. турне на европейски автори
  3. ден на конференцията на европейските автори в София

Информация за инициативата на фейсбук страницата на кампанията: ТУК 

 

 

СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО - КНИГА НА КЛАСА

 

КАРИЕРНО ОРИЕНТИРАНЕ

На 21 и 28 март, 2023г. в часа на класа при 6 и 7 клас гостува г-н Светлин Николов - кариерен консултант от ЦПЛР - ЦКО - Варна. 

 

ПРОЛЕТНИ ПРАЗНИЦИ

На 24 март 2023г. като част от кампанията  "70  ДЕЙНОСТИ ЗА ЮБИЛЕЯ * 70 ГОДИНИ ОУ “ОТЕЦ ПАИСИЙ” - ВАРНА" се проведоха Пролетни песни и игри в актовата зала на училището, а в във фоайетата бе подредена пролетна изложба.

 

СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА

На 22.03.2023г. за поредна година учениците се включиха активно в Световния ден на водата.

Цел 6 за устойчиво развитие - Вода и канализация за всички до 2030 г., от Целите за развитие за хилядолетието на ООН.
Стойността на водата е много повече от нейната цена - водата има огромна и важна роля за нашите домакинства, култура, здравеопазване, образование, икономика и природната среда като цяло. Ако пренебрегнем някои от тези аспекти, рискуваме да не управляваме правилно този незаменим природен ресурс. С добра координация и сътрудничество между отговорните институции, както и с активното участие на заинтересованите групи и на широката общественост с разбиране на истинската, многоизмерна стойност на този ресурс, можем да защитим водата в полза на всички.
Денят се отбелязва на 22 март всяка година от 1993 г. насам под егидата на ООН и акцентира върху важността на достъпа до питейна вода. Световният ден насочва вниманието към 2,2 млрд. души на планетата, които живеят без достъп до питейна вода. Фокусът е поставен върху предприемане на действия за справяне с водната криза в световен мащаб.
 

                        

 

ОТКРИТ УРОК 

На 20.03.2023г. се проведе бинарен урок, посветен на Благовещение.

 В навечерието на големия християнски празник,  по покана на началния учител Нина Колева, Стойка Димова – ръководител на школа по „Православни християнски ценности и традиции“ към ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна,  посети първокласниците.

„Децата научиха откъде празника носи своето име, а също и за народните вярвания, които свързват празника и с идването на първите птички. Долитащите лястовички носят “благата вест“, че зимата си е отишла и идва пролетта“, сподели Стойка Димова.

Гости на откритото занятие бяха г-жа Монка Николова, директор на ЦПЛР-ОДК Варна, г-жа Силвия Григорова, директор на ОУ “Отец Паисий“, Милена Николова, педагогически съветник в училището и Николай Николов, медиатор от НПО „ Център за стратегии по проблемите на малцинствата“.

Урокът завърши със задача към учениците. Те трябваше да изработят подарък за мама. Децата поздравиха всички гости и с песен.

Още снимки и информация:в сайта на ОДК - ВАРНА

 

СВЕТОВЕН ДЕН НА ПРИКАЗКАТА

На 20.03.2023г. отбелязахме Международният ден на приказката. 

На 20 март, точно на прага на пролетта, в цял свят се отбелязва Денят на приказката. Празникът възниква в Швеция в началото на 90-те години на миналия век като ден на разказвачите на приказки, но постепенно се разпространява и става по-известен като Международен ден на приказката. Днес в много страни се организират събития, посветени на приказките и техните разказвачи. На 20 март гласовете на разказвачите от цял свят се обединяват, за да споделят – всеки на своя език, магията на приказната история. 

Учениците от 1-4 клас се включиха в "Голямото четене" и "Познай приказката" в училищната библиотека. Приказните герои оживяха - г-жа В. Минева и третокласниците посетиха най-малките деца в подготвителните групи. 

 

СВЕТОВЕН ДЕН НА РЕЦИКЛИРАНЕТО

На 18.03.2023г. за поредна година училището се включе в Global Recycling Day. Всички ученици активно се включиха и изложиха своите продукти в училищните фоайета.

Още за инициативата: https://www.globalrecyclingday.com

 

 

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МАТЕМАТИКАТА

На 14.03.2023г. учениците на г-жа Кр. Шишкова отбелязаха международния ден на математиката. 

Международният ден на математиката (International Day of Mathematics – IDM) се отбелязва на 14 март. Всяка година на тази дата всички страни са призовани да участват в честванията като организират различни събития за ученици, студенти, музеи, библиотеки и за широката общественост. Денят е честван за първи път през 2020 година. 14 март е избран за Международен ден на математиката, тъй като на тази дата в много страни се отбелязва т.нар. „Ден на Пи“. Той е наречен така на числото π, което представлява отношението между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър  и е приблизително равно на 3.14.

IDM 2023 се отбелязва в повече от 90 страни с над 1500 отделни събития. Тази година Денят е част от честванията на Международната година на фундаменталните науки за устойчиво развитие 2022.

 

УРОК ПО РОДОЛЮБИЕ

На 09.03.2023г. ни гостува Искрен Красимиров -  режисьор, оператор, актьор и писател, основател на проекта "Незабравимата България". Автор е на над 20 документални филма, провел е над 1000 уроци по родолюбие в училищата и детските градини у нас и в 30 страни в чужбина.

 

 

ПОЛЗАТА ОТ ИСТОРИЯТА

На 28.02.2023г. ученици и учители се запознаха с експозицията "Ползата от историята" в Духовно-просветния център "Св. Архангел Михаил" - гр. Варна.

 

ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

На 22.02.2023г. за поредна година училището се включи в Ден на розовата фланелка.

 

БАБА МАРТА

В периода 14 - 28 февруари 2023г. ученици и учители организираха благотворителен базар с мартеничнки. Каузата, зад която застанаха всички, е подкрепа на пострадалите от земетресението в Турция.

 

СЕДМИЦА НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА

На 20.02.2023г. се проведе състезание "Лъвски скок", най-добрите получиха награди и грамоти.

В седмицата на Апостола (13-17.02.2023г.) бяха организирани образователни беседи в часа на класа, създаде се кът на Апостола, а група ученици взеха участие в празничното градско шествие на 19.02.2023г.

 

КУКЕРСКИ ПРАЗНИЦИ

През месец януари 2023г. се проведоха Кукерски празници, всички ученици активно се включиха в конкурса за кукерска маска.

 

* 2023 година *

70 дейности за 70 години юбилей

ОУ "Отец Паисий" - Варна,  1953г.

Списък на планирани и проведени мероприятия за 2023 година - ТУК

 

На 23.12.2022г. се състоя традиционният Коледен концерт.

 

 

СПОРТ

На 17.11.2022г. се срещнаха отборите на ОУ "Отец Паисий" и ОУ "Св. Ив. Рилски".

В смесената среща по бадминтон нашите момичета успяха да надиграят отбора на ОУ "Св. Ив. Риласки".

Баскетболната среща завърши с драматична победа 14:12 за малките Паисиевци.

    

 

ТОЛЕРАНТНОСТ

На 16.11. 2022г. отбелязахе МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ТОЛЕРАНТНОСТТА.

Толерантност означава уважение, приемане и разбиране на богатото многообразие от култури в нашия свят, на всички форми на самоизява и способите за проява на човешката индивидуалност.

За да има толерантност – трябва да има знания, откритост, общуване и свободата на мисълта, съвестта и убежденията.

Толерантност – това е хармония в многообразието. Това не е само морален дълг, но и политическа и правна потребност. Толерантност – това е добродетел, която прави възможно достигането на мира и способства за замяната на културата на войната с културата на мира.

Нетърпимостта е противоположното на толерантността. На нетърпимостта се противодейства чрез възпитание в дух на толерантност. „Възпитанието в дух на толерантност започва с обучаването на хората на това, в какво се състоят техните общи права и свободи, за да се осигури осъществяването на тези права, и с поощрение на стремежа към защита на правата на другите.

Учениците от III - VII клас създадоха информационно табло и изпълниха кратка програма в училищното радио.

   

 

 ГОЛЯМОТО ЧЕТЕНЕ

През месец ноември 2022г. учениците от 5-7 клас подготвиха табло и презентация за отбеляване на 120 години от рождението на Ангел Каралийчев, а малките ученици участваха активно в изложба "Майчина сълза".

       От 01 до 30 ноември 2022 г.   изложбата “Пътуване из света на Йордан Йовков” - дело     на екипа на Дом-паметник „Йордан Йовков“ в Добрич – д-р Кремена Митева, Маринела      Паскалева и инж. Йорданка Славова, гостува на ОУ „Отец Паисий“ гр.Варна. Фото    документалната експозиция от двайсет табла с документи, ръкописи, фотоси и кратки  текстове представя ключови епизоди от житейския път на писателя.

Инициативата е отворена за ученици и учители от Варна и е част от дейностите, свързани с 1 ноември -  Ден на народните будители.

 

      

 

ЗДРАВЕ 

На 20.10.2022г.  ФГ "Василица", в рамките на клуб "Здравословен начин на живот и релаксация с народна музика" с ръководител Кичка Христова и клуб "Как да живеем здравословно?“ с ръководител Mилена Николова взеха участие в здравна беседа и концерт на открита сцена район "Младост".

С това приключиха дейностите на клубовете по Проект „Здравословен начин на живот? Но как и от кога? Не от утре, а от днес и от сега!“, финансиран от Община Варна по дейност "Младежки проекти 2022 г.", бенефициент - СНЦ "МОГА, ЗНАМ, ТВОРЯ", партньори по проекта са ПГИ "Д-р Иван Богоров", ОУ "Отец Паисий" и НЧ "Елин Пелин1977".

   

    

 

 

 КИБЕРЗАЩИТА

 

Месец октомври 2022 - европейски месец на киберсигурността 

   Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност вече 10 години насърчава събития за повишаване на осведомеността на гражданите. Приоритет за 2022 година са ФИШИНГА И СОФТУЕРА ЗА ИЗНУДВАНЕ.

Фишингът е вид атака, извършвана в цифровата комуникация. Жертвата, срещу която е насочена, бива подмамена да предостави лична информация, финансови данни или кодове за достъп на нападателя, който се представя за надежден. Единственият начин да се противодейства на тези атаки е да се осведомят хората и да им се предоставят правилните инструменти и трикове, за да ги различават и да не попаднат в капана.
Софтуерът за изнудване беше определен като най-опустошителния вид атака срещу киберсигурността през последното десетилетие, засягащ организации от всякакъв мащаб по света. Това е друг вид цифрова атака, която позволява на създателите на заплахата да поемат контрол върху активите на целевия обект и да изискват откуп в замяна на възстановяване на наличността и поверителността на тези активи.

В началото на месец октомври 2 педагогически специалисти се включиха в обучения по програмата "Киберзащитници" към Черноморската академия за сигурност с лектор Владимир Бронфенбренер - специалист от  Агенция по защита на детето в киберпространството – Израел.

През месец октомври 2022 се проведоха различни инициативи с ученици в занятията по ИТ, часа на класа и в извънкласни дейности.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ДЕЦА

ПРЕПОРЪКИ ЗА  РОДИТЕЛИ

Анкета за изследване нивото на знание на учениците от VI и VII клас по проблеми, свързани с кибертормоза (активна до 06.12.2022г.)

Най-големите киберзаплахи в ЕС

     

      

  

    На 30.09.2022г. се проведоха дейности в рамките на инициативата Европейски ден на спорта в училище / ЕДСУ/, която за осма поредна година се отбелязва в учебните  заведения в България и Европа.  

     Главната цел на Европейския ден на спорта в училище – една от най-масовите кампании, целяща повишаване на нивото на физическа активност,  е да се даде възможност на децата да опитат нови активни занимания и спортове, за да намерят движението, което да им доставя удоволствие и им помага да растат здрави и силни.

     Успоредно с това, всяка година сдружение BG Бъди активен добавя допълнителна стойност на кампанията чрез задаване на допълнителни теми за ангажиране на децата. Тази година специалната тема е Спорт #БезОтпадъци, т.е. като чрез езика на спорта сдружението цели въвличането на децата в опазването на околната среда.

    Денят започна с утринна гимнастика в двора на училището. След учебните часове се проведоха щафетни игри с учениците от начален етап и почистване на училищния двор от учениците от V - VII клас. Футболният отбор на училището се срещна с отбора на ОУ "Св. Иван Рилски". Приятелската среща завърши с 2:0 в полза на отбора на ОУ "Отец Паисий".

                

       

 

На 21.09.2022г. отбелязахме Денят без автомобили

   Европейският ден без автомобили се провежда ежегодно на 22 септември. Идеята за провеждане на такъв Ден произлиза от Франция и се осъществява за първи път през 1998 г. Това е международна кампания, по време на която централните зони в много градове на Европа се затварят за автомобилно движение. Целите на кампанията са формиране на екологосъобразно мислене, а също така и начин на живот сред европейските граждани, разяснителна дейност върху негативните страни на автомобилния транспорт в градски условия, популяризиране на алтернативните начини на транспорт в големите градове, вкл. по-широкото използване на обществения транспорт, демонстрация на идеята, че животът без автомобили не само е възможен, но и по приятен. Европейски ден без автомобили цели намаляване на шума и вредните емисии на газове във въздуха, както и подобряване на качеството на живота в големите градове.

     Замърсяването в градската среда е отговорно за съкращаване на продължителността на живота глобално. По данни на СЗО, замърсяването на въздуха е причина за смъртта на около 4,2 млн. души през 2016 г. Във Франция мръсният въздух съкращава живота на гражданите със средно около 1,6 години, в Италия - с 1,9 години, а в Германия - с 2,4 години.

     Местните власти се борят с тези данни, като насърчават хората да не карат автомобилите си. Автомобилите с двигатели с вътрешно горене са значителен източник на замърсяване на въздуха. Резултатите от провеждането на ден без автомобили недвусмислено показват ползата от тази кампания: първия път, когато тази инициатива се провежда в Париж, през 2015 г., изгорелите газове от автомобилите в града намаляват с 40 %. През 2018 г. в Лондон, отклоняването на автомобилния трафик от едно трасе, което е използвано за маратон, показва 89 % по-малко замърсяване на въздуха в тази зона.

     Въпреки че денят без автомобили повишава осведомеността за замърсяването на въздуха от автомобилите, градовете и гражданите трябва да обърнат внимание и на емисиите от транспортните услуги като цяло и през останалите 364 дни в годината. Някои от начините за намаляване на влиянието на вредните емисии от транспорта върху климата и човешкото здраве са:

  • подобряване на потока на трафика, за да се намалят задръстванията
  • увеличаване на броя електрически автомобили по пътищата
  • по-ефикасна работа на системите на обществения транспорт
  • по-ефикасно използване на местата за паркиране
  • стимули за придвижване пеша и с велосипеди и други.