ОУ "Отец Паисий"
Основно училище в град Варна

 

На 17.11.2022г. се срещнаха отборите на ОУ "Отец Паисий" и ОУ "Св. Ив. Рилски".

В смесената среща по бадминтон нашите момичета успяха да надиграят отбора на ОУ "Св. Ив. Риласки".

Баскетболната среща завърши с драматична победа 14:12 за малките Паисиевци.

    

 На 16.11. 2022г. отбелязахе МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ТОЛЕРАНТНОСТТА.

Толерантност означава уважение, приемане и разбиране на богатото многообразие от култури в нашия свят, на всички форми на самоизява и способите за проява на човешката индивидуалност.

За да има толерантност – трябва да има знания, откритост, общуване и свободата на мисълта, съвестта и убежденията.

Толерантност – това е хармония в многообразието. Това не е само морален дълг, но и политическа и правна потребност. Толерантност – това е добродетел, която прави възможно достигането на мира и способства за замяната на културата на войната с културата на мира.

Нетърпимостта е противоположното на толерантността. На нетърпимостта се противодейства чрез възпитание в дух на толерантност. „Възпитанието в дух на толерантност започва с обучаването на хората на това, в какво се състоят техните общи права и свободи, за да се осигури осъществяването на тези права, и с поощрение на стремежа към защита на правата на другите.

Учениците от III - VII клас създадоха информационно табло и изпълниха кратка програма в училищното радио.

   

 

       От 01 до 30 ноември 2022 г.   изложбата “Пътуване из света на Йордан Йовков” - дело     на екипа на Дом-паметник „Йордан Йовков“ в Добрич – д-р Кремена Митева, Маринела      Паскалева и инж. Йорданка Славова, гостува на ОУ „Отец Паисий“ гр.Варна. Фото    документалната експозиция от двайсет табла с документи, ръкописи, фотоси и кратки  текстове представя ключови епизоди от житейския път на писателя.

Инициативата е отворена за ученици и учители от Варна и е част от дейностите, свързани с 1 ноември -  Ден на народните будители.

 

      

 

На 20.10.2022г.  ФГ "Василица", в рамките на клуб "Здравословен начин на живот и релаксация с народна музика" с ръководител Кичка Христова и клуб "Как да живеем здравословно?“ с ръководител Mилена Николова взеха участие в здравна беседа и концерт на открита сцена район "Младост".

С това приключиха дейностите на клубовете по Проект „Здравословен начин на живот? Но как и от кога? Не от утре, а от днес и от сега!“, финансиран от Община Варна по дейност "Младежки проекти 2022 г.", бенефициент - СНЦ "МОГА, ЗНАМ, ТВОРЯ", партньори по проекта са ПГИ "Д-р Иван Богоров", ОУ "Отец Паисий" и НЧ "Елин Пелин1977".

   

    

 

 

 

Месец октомври 2022 - европейски месец на киберсигурността 

   Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност вече 10 години насърчава събития за повишаване на осведомеността на гражданите. Приоритет за 2022 година са ФИШИНГА И СОФТУЕРА ЗА ИЗНУДВАНЕ.

Фишингът е вид атака, извършвана в цифровата комуникация. Жертвата, срещу която е насочена, бива подмамена да предостави лична информация, финансови данни или кодове за достъп на нападателя, който се представя за надежден. Единственият начин да се противодейства на тези атаки е да се осведомят хората и да им се предоставят правилните инструменти и трикове, за да ги различават и да не попаднат в капана.
Софтуерът за изнудване беше определен като най-опустошителния вид атака срещу киберсигурността през последното десетилетие, засягащ организации от всякакъв мащаб по света. Това е друг вид цифрова атака, която позволява на създателите на заплахата да поемат контрол върху активите на целевия обект и да изискват откуп в замяна на възстановяване на наличността и поверителността на тези активи.

В началото на месец октомври 2 педагогически специалисти се включиха в обучения по програмата "Киберзащитници" към Черноморската академия за сигурност с лектор Владимир Бронфенбренер - специалист от  Агенция по защита на детето в киберпространството – Израел.

През месец октомври 2022 се проведоха различни инициативи с ученици в занятията по ИТ, часа на класа и в извънкласни дейности.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ДЕЦА

ПРЕПОРЪКИ ЗА  РОДИТЕЛИ

Анкета за изследване нивото на знание на учениците от VI и VII клас по проблеми, свързани с кибертормоза (активна до 06.12.2022г.)

Най-големите киберзаплахи в ЕС

     

      

  

    На 30.09.2022г. се проведоха дейности в рамките на инициативата Европейски ден на спорта в училище / ЕДСУ/, която за осма поредна година се отбелязва в учебните  заведения в България и Европа.  

     Главната цел на Европейския ден на спорта в училище – една от най-масовите кампании, целяща повишаване на нивото на физическа активност,  е да се даде възможност на децата да опитат нови активни занимания и спортове, за да намерят движението, което да им доставя удоволствие и им помага да растат здрави и силни.

     Успоредно с това, всяка година сдружение BG Бъди активен добавя допълнителна стойност на кампанията чрез задаване на допълнителни теми за ангажиране на децата. Тази година специалната тема е Спорт #БезОтпадъци, т.е. като чрез езика на спорта сдружението цели въвличането на децата в опазването на околната среда.

    Денят започна с утринна гимнастика в двора на училището. След учебните часове се проведоха щафетни игри с учениците от начален етап и почистване на училищния двор от учениците от V - VII клас. Футболният отбор на училището се срещна с отбора на ОУ "Св. Иван Рилски". Приятелската среща завърши с 2:0 в полза на отбора на ОУ "Отец Паисий".

                

       

 

На 21.09.2022г. отбелязахме Денят без автомобили

   Европейският ден без автомобили се провежда ежегодно на 22 септември. Идеята за провеждане на такъв Ден произлиза от Франция и се осъществява за първи път през 1998 г. Това е международна кампания, по време на която централните зони в много градове на Европа се затварят за автомобилно движение. Целите на кампанията са формиране на екологосъобразно мислене, а също така и начин на живот сред европейските граждани, разяснителна дейност върху негативните страни на автомобилния транспорт в градски условия, популяризиране на алтернативните начини на транспорт в големите градове, вкл. по-широкото използване на обществения транспорт, демонстрация на идеята, че животът без автомобили не само е възможен, но и по приятен. Европейски ден без автомобили цели намаляване на шума и вредните емисии на газове във въздуха, както и подобряване на качеството на живота в големите градове.

     Замърсяването в градската среда е отговорно за съкращаване на продължителността на живота глобално. По данни на СЗО, замърсяването на въздуха е причина за смъртта на около 4,2 млн. души през 2016 г. Във Франция мръсният въздух съкращава живота на гражданите със средно около 1,6 години, в Италия - с 1,9 години, а в Германия - с 2,4 години.

     Местните власти се борят с тези данни, като насърчават хората да не карат автомобилите си. Автомобилите с двигатели с вътрешно горене са значителен източник на замърсяване на въздуха. Резултатите от провеждането на ден без автомобили недвусмислено показват ползата от тази кампания: първия път, когато тази инициатива се провежда в Париж, през 2015 г., изгорелите газове от автомобилите в града намаляват с 40 %. През 2018 г. в Лондон, отклоняването на автомобилния трафик от едно трасе, което е използвано за маратон, показва 89 % по-малко замърсяване на въздуха в тази зона.

     Въпреки че денят без автомобили повишава осведомеността за замърсяването на въздуха от автомобилите, градовете и гражданите трябва да обърнат внимание и на емисиите от транспортните услуги като цяло и през останалите 364 дни в годината. Някои от начините за намаляване на влиянието на вредните емисии от транспорта върху климата и човешкото здраве са:

  • подобряване на потока на трафика, за да се намалят задръстванията
  • увеличаване на броя електрически автомобили по пътищата
  • по-ефикасна работа на системите на обществения транспорт
  • по-ефикасно използване на местата за паркиране
  • стимули за придвижване пеша и с велосипеди и други.

      На 23.03.2022г.  ОУ "Отец Паисий" - Варна се включи в кампанията за подкрепа на българските неделни училища в Украйна "Деца помагат на деца". Пратката, която беше подготвена съдържа учнически пособия и помагала (тетрадки, цветни моливи и флуматери, четки и боички, малки книжки с български песни и стихотворения, стихосбирка "Аз съм българче" на Иван Вазов и книжки за постиженията в българския спорт). Учениците от 5 клас изготвиха постер, а учениците от 7 клас - картичка за мир, които също бяха включени в пакета.

        

 

22 март ДЕН НА ВОДАТА 

Учениците от ОУ "Отец Паисий"- Варна отбелязаха световния ден на водата с изложба от рисунки и макети на тема "Водата- извор на живот", украсиха училищните чешми с изображения на водни капки с призив „Пестете водата!”. Жури  отличи и награди участниците.  На 22 март сутринта, идвайки на училище, учениците и учителите получиха и поставиха върху облеклото си отличителни стикери на капка, чрез които акцентираха и засвидетелстваха съпричастността си по отношение значимостта и опазването на водата. В часа на класа бяха представени презентации по темата и учениците беседваха върху интересни факти за водата.

           

       

  

  

И тази година на 18 март, 2022г. отбелязваме световния ден на рециклирането - инициатива, насочена към демонстрирането на  различни начини да се рециклират ежедневните отпадъци.

Дейности в училищната кампания:

* изкуство от боклуци - I, II и IV клас

        

* машина за бонбонки - V клас

       

 

* разделни кофи за боклук - VI и VII клас

     

 

КИНО # БЕЗ ОТПАДЪЦИ

Търси се герой на рециклирането

Кампания "Искам да съм полезен...Рециклирай ме! в училище"

 

Ничии отпадъци - документален филм /БНТ 2 Пловдив и БГ Бъди активен/

 

 

 

    ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА 2022

                          Ден против тормоза в училище

     И тази година ОУ „Отец Паисий“-гр.Варна отбеляза Деня на розовата фланелка на 23.02.2022г. Вече стана традиция последната сряда на февруари учениците да получават брошури, стикери, розови балони и др. свързани с международната инициатива, която в България стартира през 2012 г. отбелязвайки Ден за борба с тормоза в училище, познат също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция. ...

    Представители на Училищния ученически съвет посрещнаха сутринта всички ученици закичвайки ги с розови фланелки – стикери, изработени от ученици от  5,6 и 7 клас и раздадоха розови маски на всички. Учениците от 4 клас изготвиха табло , на което залепиха отпечатъци от своите ръчички с послание. Ученици от 7 клас подготвиха "розови стъпки към доброто" и кратка презентация а актовата зала. Педагогическият съветник, г-жа М.Николова, ги запозна с историята на празника и с някои от правилата, които трябва да спазваме, за да няма насилие в училище. 

         

   

 

 

Седмица на Апостола - 14-18.02.2022г.

14.02.2022г. - откриване на   училищна изложба

15.02.2022г. - спортно състезание "Лъвски скок"

16-17.02.2022г. - презентация за живота и делото на Васил Левски

17.02.2022г. - "Моята първа книжка за Левски" - училищна библиотека

18.02.2022г. - рецитал на ученици от IV клас - училищно радио

    

     

23.12.2021г. 

Може ли Коледа без Дядо Коледа и Снежанка!? Не, разбира се!

В последния учебен ден за 2021 г. учениците и учителите на ОУ„Отец Паисий“ бяха приятно изненадани да ги посетят точно те - Дядо Коледа, Снежанка, джуджета и Коледари от 7 клас – да им пожелаят весели празници, здрава и успешна 2022 година.

  • Най-малките ни ученици от Подготвителна  група бяха най-нетърпеливи да посрещнат добрия старец, който ги изненада с големия си чувал пълен с подаръци. Те го поздравиха с песничка и танц на джуджетата.
  • Децата от 1 и 2 клас им бяха подготвили драматизация по приказката за Червената шапчица. После поканиха гостите да се хванат на весело хорце.
  • Учениците от 4 клас се бяха събрали около традиционна коледна трапеза. Те ги посрещнаха с коледни песни, стихчета и почерпиха скъпите гости.
  • Учениците от ПГЕ също изненадаха гостите като разказаха как се празнува Коледа по света, какви са традициите в различните страни. Бяха подготвили и специален танц , в който взеха участие и техните любими учители.

 

          

 

Тематични изложби "Изяж плод за суперсила" и "Млечно приключение" - м. октомври - декември 2021г.

       

  

22.04.2021г. - СВЕТОВЕН ДЕН НА ЗЕМЯТА

За първи път Денят на Земята е отбелязан на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Първото честване организират Гейлорд Нелсън – бивш губернатор и сенатор от Уискънсин, който издига каузата за опазване на природата и Денис Хейес – изявен студентски лидер. В проявите на Първия Ден на Земята се включват повече от 20 милиона американци от всички краища на страната. Като резултат от това събитие се оформя мощно движение в защита на околната среда и са приети законите за чист въздух и чиста вода на САЩ. Като международен Денят се чества от 1990 г. с цел да се обединят хората на планетата в защита на околната среда. Неговата популярност нараства и днес Денят на Земята е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард хора. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в над 170 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята. На 22 април 1992 г. президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г. Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.

        

       

            

 

      

 

               Global Recycling Day             

18.03.2021г. - световният ден на рециклирането е инициатива, насочена към демонстрирането на  различни начини да се рециклират ежедневни отпадъци.
Global Recycling Day се отбелязва за четвърти път по инициатива на Global Recycling Foundation. Целта е да бъдат популяризирани историите на хора, общности и градове, за които намаляването на отпадъците и рециклирането са приоритет. На 18 март в различните градове ще се проведат разнообразни събития, свързани с темата за рециклирането.  В училище започнаха различни съпътстващи  дейности - рециклиране и арт-инициативи, посветени на нуждата от намаляване на отпадъците и тяхното рециклиране.

ЕКО ПАК - цветните кофи

 

Отпадъци и опаковки

 

ЕКО ПАК - Има смисъл!

Разделно - има смисъл!


 

АРТ-работилница във детската градина - изкуство с капачки

    

 

АРТ-работилница във 1 клас - Нашата Земя от отпадъци

            

АРТ-работилница във 2 клас - цветя от отпадъци

  

 

АРТ-работилница в 3 клас - цветя от пластмасови бутилки

       

АРТ-работилница в 4 клас                                

- динозавър от картон                                          

   

АРТ -работилница в 5,6 и 7 клас