ОУ "Отец Паисий"
Основно училище в град Варна

 На 23.03.2022г.  ОУ "Отец Паисий" - Варна се включи в кампанията за подкрепа на българските неделни училища в Украйна "Деца помагат на деца". Пратката, която беше подготвена съдържа учнически пособия и помагала (тетрадки, цветни моливи и флуматери, четки и боички, малки книжки с български песни и стихотворения, стихосбирка "Аз съм българче" на Иван Вазов и книжки за постиженията в българския спорт). Учениците от 5 клас изготвиха постер, а учениците от 7 клас - картичка за мир, които също бяха включени в пакета.

         

 

22 март ДЕН НА ВОДАТА 

Учениците от ОУ "Отец Паисий"- Варна отбелязаха световния ден на водата с изложба от рисунки и макети на тема "Водата- извор на живот", украсиха училищните чешми с изображения на водни капки с призив „Пестете водата!”. Жури  отличи и награди участниците.  На 22 март сутринта, идвайки на училище, учениците и учителите получиха и поставиха върху облеклото си отличителни стикери на капка, чрез които акцентираха и засвидетелстваха съпричастността си по отношение значимостта и опазването на водата. В часа на класа бяха представени презентации по темата и учениците беседваха върху интересни факти за водата.

           

       

  

  

И тази година на 18 март, 2022г. отбелязваме световния ден на рециклирането - инициатива, насочена към демонстрирането на  различни начини да се рециклират ежедневните отпадъци.

Дейности в училищната кампания:

* изкуство от боклуци - I, II и IV клас

        

* машина за бонбонки - V клас

       

 

* разделни кофи за боклук - VI и VII клас

     

 

КИНО # БЕЗ ОТПАДЪЦИ

Търси се герой на рециклирането

Кампания "Искам да съм полезен...Рециклирай ме! в училище"

 

Ничии отпадъци - документален филм /БНТ 2 Пловдив и БГ Бъди активен/

 

 

 

    ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА 2022

                          Ден против тормоза в училище

     И тази година ОУ „Отец Паисий“-гр.Варна отбеляза Деня на розовата фланелка на 23.02.2022г. Вече стана традиция последната сряда на февруари учениците да получават брошури, стикери, розови балони и др. свързани с международната инициатива, която в България стартира през 2012 г. отбелязвайки Ден за борба с тормоза в училище, познат също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция. ...

    Представители на Училищния ученически съвет посрещнаха сутринта всички ученици закичвайки ги с розови фланелки – стикери, изработени от ученици от  5,6 и 7 клас и раздадоха розови маски на всички. Учениците от 4 клас изготвиха табло , на което залепиха отпечатъци от своите ръчички с послание. Ученици от 7 клас подготвиха "розови стъпки към доброто" и кратка презентация а актовата зала. Педагогическият съветник, г-жа М.Николова, ги запозна с историята на празника и с някои от правилата, които трябва да спазваме, за да няма насилие в училище. 

         

   

 

 

Седмица на Апостола - 14-18.02.2022г.

14.02.2022г. - откриване на   училищна изложба

15.02.2022г. - спортно състезание "Лъвски скок"

16-17.02.2022г. - презентация за живота и делото на Васил Левски

17.02.2022г. - "Моята първа книжка за Левски" - училищна библиотека

18.02.2022г. - рецитал на ученици от IV клас - училищно радио

    

     

23.12.2021г. 

Може ли Коледа без Дядо Коледа и Снежанка!? Не, разбира се!

В последния учебен ден за 2021 г. учениците и учителите на ОУ„Отец Паисий“ бяха приятно изненадани да ги посетят точно те - Дядо Коледа, Снежанка, джуджета и Коледари от 7 клас – да им пожелаят весели празници, здрава и успешна 2022 година.

  • Най-малките ни ученици от Подготвителна  група бяха най-нетърпеливи да посрещнат добрия старец, който ги изненада с големия си чувал пълен с подаръци. Те го поздравиха с песничка и танц на джуджетата.
  • Децата от 1 и 2 клас им бяха подготвили драматизация по приказката за Червената шапчица. После поканиха гостите да се хванат на весело хорце.
  • Учениците от 4 клас се бяха събрали около традиционна коледна трапеза. Те ги посрещнаха с коледни песни, стихчета и почерпиха скъпите гости.
  • Учениците от ПГЕ също изненадаха гостите като разказаха как се празнува Коледа по света, какви са традициите в различните страни. Бяха подготвили и специален танц , в който взеха участие и техните любими учители.

 

          

 

Тематични изложби "Изяж плод за суперсила" и "Млечно приключение" - м. октомври - декември 2021г.

       

  

22.04.2021г. - СВЕТОВЕН ДЕН НА ЗЕМЯТА

За първи път Денят на Земята е отбелязан на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Първото честване организират Гейлорд Нелсън – бивш губернатор и сенатор от Уискънсин, който издига каузата за опазване на природата и Денис Хейес – изявен студентски лидер. В проявите на Първия Ден на Земята се включват повече от 20 милиона американци от всички краища на страната. Като резултат от това събитие се оформя мощно движение в защита на околната среда и са приети законите за чист въздух и чиста вода на САЩ. Като международен Денят се чества от 1990 г. с цел да се обединят хората на планетата в защита на околната среда. Неговата популярност нараства и днес Денят на Земята е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард хора. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в над 170 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята. На 22 април 1992 г. президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г. Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.

        

       

            

 

      

 

               Global Recycling Day             

18.03.2021г. - световният ден на рециклирането е инициатива, насочена към демонстрирането на  различни начини да се рециклират ежедневни отпадъци.
Global Recycling Day се отбелязва за четвърти път по инициатива на Global Recycling Foundation. Целта е да бъдат популяризирани историите на хора, общности и градове, за които намаляването на отпадъците и рециклирането са приоритет. На 18 март в различните градове ще се проведат разнообразни събития, свързани с темата за рециклирането.  В училище започнаха различни съпътстващи  дейности - рециклиране и арт-инициативи, посветени на нуждата от намаляване на отпадъците и тяхното рециклиране.

ЕКО ПАК - цветните кофи

 

Отпадъци и опаковки

 

ЕКО ПАК - Има смисъл!

Разделно - има смисъл!


 

АРТ-работилница във детската градина - изкуство с капачки

    

 

АРТ-работилница във 1 клас - Нашата Земя от отпадъци

            

АРТ-работилница във 2 клас - цветя от отпадъци

  

 

АРТ-работилница в 3 клас - цветя от пластмасови бутилки

       

АРТ-работилница в 4 клас                                

- динозавър от картон                                          

   

АРТ -работилница в 5,6 и 7 клас

                          

 Създаване на БИБЛИОТЕКА 

     

 

На 02.03.2021г. се проведе футболен турнир  между отборите на ОУ "Отец Паисий" и ОУ "Св. Иван Рилски".

Училищният футболен отбор с ръководител Динко Гигов:

Бисер, Денислав, Еркан, Моисей, Огнян, Радослав и Ясен - III клас                    Жасмин - IV клас

                

 

ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

Ден против тормоза в училище

       И тази година ОУ „Отец Паисий“-гр.Варна отбеляза Деня на розовата фланелка на 24.02.2021г. Вече стана традиция последната сряда на февруари учениците да получават брошури, стикери, розови балони и др. свързани с международната инициатива, която в България стартира през 2012 г.

       Денят има и своята история. През 2007г. Един ученик в Канада отива на училище с розово поло. Заради облеклото той става обект на агресия и насилие от страна на съучениците си. За да го подкрепят, на следващия ден негови съученици събират 50 розови тениски и ги раздават в училището. Оттогава последната сряда от февруари се превръща в символ срещу насилието в училищата, а розовите фланелки стават негов белег.

       И днес всички ученици и учители казаха “Не на тормоза в училище”, като бяха облечени в подходящо облекло с различни нюанси на розовото. Представители на Училищния ученически съвет посрещнаха сутринта всички ученици закичвайки ги с розови фланелки – стикери, изработени от ученици от  5,6 и 7 клас и раздадоха розови маски на всички. Учениците от 3 клас изготвиха табло , на което залепиха отпечатъци от своите ръчички с послание. Ученици от 7 клас подготвиха радио предаване с кратка презентация за този ден и символично предадоха щафетата на петокласниците за честването на Деня на розовата фланелка и занапред. Педагогическият съветник, г-жа М.Николова, ги запозна с историята на празника и с някои от правилата, които трябва да спазваме, за да няма насилие в училище. В беседи и разговори класните ръководители обсъдиха проблемите за тормоза в училище и семейството,  небходимостта да бъдем съпричастни и да не затвяряме очите си, когато някой е подложен на насилие и унижение.