ОУ "Отец Паисий"
Основно училище в град Варна

НП "ИНОВАЦИИ В ДЕЙСТВИЕ"

2020/ 2021

Политиката на Министерството на образованието и науката е свързана със създаване на условия и подкрепа за развиване култура за създаване и прилагане на иновации във всички сфери на училищния живот във всички училища, вкл. и създаването на професионални общности в училищата и между училищата, в които учители от различни области на знанието обединяват усилия и време за постигане на общи цели и мултиплициране на добрите иновационни практики. Основна цел на програмата е подкрепа за създаване на култура на иновациите в училищата в страната, за креативно мислене, нововъведения в полза на развитието и постиженията на учениците като се създават условия на педагогическите специалисти да анализират, да експериментират чрез пряк обмен и популяризиране на своите иновативни практики и продукти.

МОДУЛ 1: Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации
между училищата“, Модул 1.2. „Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации на училища, които не са в Списъка на иновативните училища, но са включени в НП.

В периода 19 - 22 май 2021г. екип от ОУ "Отец Паисий" - Варна посети иновативно училище ЧОУ "Откривател" - София. 

Монтесори училище "Откривател" е акредитирано от Министерството на образованието и науката в България, когато отваря врати за пръв път през 2013 г. Програмата за Основно училище е лицензирана през 2016г., когато отваря врати първата класна стая за деца между 6 и 9 години. През 2017 г. Монтесори училище "Откривател" е лицензирано като иновативно училище от Министерския съвет на Р България.

Програмата за деца до 6-годишна възраст на Монтесори училище Откривател е акредитирана от Монтесори борд за оценка и акредитация (MEAB), Великобритания. Оторизирано е от Montessori Centre International (London, UK) да прави практически обучения на бъдещи MCI Монтесори учители. Обучените от AMI педагози гарантират, че училището отговаря на строгите международни стандарти. На всеки три години консултанти на AMI посещават класните стаи на Малки деца, Детска къща и Основно училище. 

Монтесори училище "Откривател" е член на Монтесори Европа (ME), Монтесори Училищна Асоциация (MSA) и Международния Монтесори Съвет (IMC).

По време на тридневното посещение на екипа бяха посетени интегрирани занятия в: малките групи (общност Детска къща за предучилищните групи), общност основно училище и общност на младите хора. Колегите успяха да се докоснат до неформалните игри на най-малките в двора и до кухнята на най-големите (които сами приготвят храна със собствен бюджет). Образователният процес впечатлява с привлекателна среда, двуезичната програма и глобално образование, любов към природата и вдъхновяващ екип.

По програмата беше посетена и изложба " Отвъд картините: За изкуството и живота на Борис и Славка Диневи" в галерията на СБХ и Боянската църкква.

Галерия - ЧОУ "Откривателл" - София: Общество на малките деца и Общество детска къща